Sosyal sorumluluk projelerimizde, Nisan ayında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nden Psikolog Nesteren UYGUN’u ağırladık. UYGUN, katılımcılarımıza madde bağımlılığı konusunda aydınlatıcı bilgiler aktardı.
Bağımlılığın tanımı, zaman içinde araştırma yöntemlerinin gelişmesine de bağlı olarak çok çeşitli şekillerde yapılmıştır. Bunlardan bir tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Psk. Neseteren UYGUN’un ifadesiyle;
“Madde bağımlılığı, genel anlamıyla; ilaç niteliğine sahip bir maddenin beyni etkilemesinden kaynaklanan, maddenin keyif verici etkilerini duyumsamak veya yokluğundan kaynaklanan huzursuzluktan sakınmak için, devamlı veya periyodik olarak madde alma arzusu ve bazı davranış bozukluklarıyla karakterize bir beyin hastalığıdır.”
Bu açıklamanın ardından “Madde bağımlılığı bir irade işi mi yoksa hastalık mı? sorusuna da cevap almış olduk.
Programın devamında, alkol ve maddenin beynimizi nasıl etkilediği, kimlerin bağımlılık geliştirmeye yatkın olduğu, çocuklarımızda ve çevremizde bunu nasıl anlayabileceğimiz, fark ettiğimizde neler yapmamız gerektiği, çocuklarımızı korumak için neler yapabileceğimiz konularında aydınlatıcı bilgiler aldık.
Günün sonunda çıkan sonuç; “Stres ve olumsuzluklara karşı BAŞ ETME BECERİSİ GELİŞTİRMEK çok önemli.
Benden de sizlere bir not: Lütfen çocuklarınızın duygularını ifade edebilmeleri için onlara destek olun, duygularını anlayın. Bunun için öncelikle kendi duygularınızın ne kadar farkındasınız bir bakın. Ayrıca çocuklarınızı bilinçle gözlemleyin, yıkıcı eleştiriden, alaydan, kıyaslamadan uzak durun.